Afscheid pastoor Henk Schoon (2011)

In de Enkhuizer Courant verscheen het volgende artikel:


Oud-katholieke pastoor Henk Schoon zegt Enkhuizen na bijna zeventien jaar vaarwel.

'Ik ga, maar mijn hart blijft achter'

DOOR PAUL GUTTER

ENKHUIZEN - De Oud-Katholieke parochie in Alkmaar en omstreken zwaaide hem afgelopen weekend al uit. Morgen wacht het ongetwijfeld nog emotionelere afscheid van 'zijn kudde' in Enkhuizen. Henk Schoon (47) wordt per 1 september pastoor in Gouda en Schoonhoven. "Ik ga weg, maar mijn hart blijf hier achter."

Bijna zeventien jaar was Henk de oud-katholieke pastoor van Enkhuizen. Hij woonde met zijn gezin in de pastorie op de Breedstraat en voelt zich dan ook een halve 'Henkuzer. Toch groeide hij op in IJmuiden.
"Als een van de weinige priesters ben ik opgevoed als oud-katholiek. Mijn vader was niet kerkelijk, dus we gingen altijd met mijn moeder naar de kerk. Na tien jaar theologie gestudeerd te hebben, waar ik ook mijn vrouw Idelette leerde kennen, werd ik in 1992 pastoraal werker van de oud-katholieke kerk van Alkmaar. In maart 1993 werd ik priester." Het zit kennelijk in de familie, want zijn broer Dick is bisschop van Haarlem.

Vanaf oktober 1994 kreeg hij dus ook de Oud-Katholieke Parochie van de H.H. Gummarus en Pancratius in Enkhuizen erbij. "Wat ik aantrof was een kleine trouwe schare van parochianen, die er van alles aan deed om de gemeenschap in stand te houden. Op papier waren er negentig oud-katholieken, maar in de kerk zaten er op zondag soms maar zes."
Dat maakte voor Schoon geen enkel verschil. "Ik stak net zoveel werk in mijn preek en leidde de dienst net zo bevlogen als wanneer de kerk tot de nok toe vol gezeten zou hebben", zegt hij vol overtuiging.

Zijn begeestering en enthousiasme werkten aanstekelijk. Langzaam maar zeker kwamen er weer mensen naar de kerk. In 1998 kreeg hij er zelfs in één klap veertig zielen bij, toen de Katholiek Apostolische Kerk aan de Vijzelstraat ophield te bestaan. "Dat heeft heel wat stuurmanskunst gevergd, want er moest veel gepraat worden en er was wederzijds vertrouwen nodig. Toch is het in de loop der jaren een heel hechte gemeenschap geworden."

Behalve pastoor is Henk Schoon een bekende Enkhuizer. Niet in de laatste plaats door zijn bijzondere huwelijk met de hervormde dominee Idelette Otten, die vanaf 1992 in Enkhuizen op de kansel stond. Vorig jaar verhuisde het gezin al naar Vleuten, waar zij nu dominee is. Henk reed het afgelopen jaar met de auto heen en weer.

Thuiskomen

"Als ik dan Enkhuizen naderde, voelde het als een soort thuiskomen. Dat komt ook door de begroetingen van buren en de mensen in de stad. Die vervlechting van mijn werk als pastoor en het contact met de Enkhuizers, ook de niet-parochianen, is altijd heel bijzonder geweest."

Henk Schoon wordt opgevolgd door emeritus pastoor Nico Schoorl, die voorlopig voor een jaar wordt aangesteld. Morgen is om 14.30 uur de afscheidsdienst voor parochianen en collega-geestelijken. Andere mensen die Henk de hand willen schudden, zijn ook welkom. "Maar die passen niet allemaal in de kerk", lacht Henk.
Vanaf 16 uur kan daarom iedereen terecht in de pastorie. "Om samen het glas te heffen op de toekomst."

Bron: Enkhuizer Courant, 26 augustus 2011

Oud-Katholieke parochie v.d. H.H. Gummarus & Pancratius
Postadres: Kastanjelaan 18, 1602 SK,  Enkhuizen

Adres kerkgebouw: Breedstraat 84, 1601 KE,  Enkhuizen