Theo Groot - Enkhuizen *
Adventsliederen in het Nederlands, Duits en Engels en negen lezingen. 'Van de duisternis naar het Licht' heet de Advent Carol Service die morgenavond in de Oud Katholieke kerk in Enkhuizen wordt gehouden.
De oecumenische dienst heeft dezelfde structuur als het 'Festival of 9 Lessons and Carols', dat traditioneel op kerstavond in de Anglicaanse kerk wordt uitgevoerd.
Aan de dienst in het kerkje aan de Breedstraat werkt een projectkoor onder leiding van Hannie Wagter mee. Het is de tweede keer dat deze dienst wordt gehouden in Enkhuizen, met in het 21-koppige koor veel mensen die vorig jaar ook meezongen.
"Daardoor konden we het nu in maar zes repetitieavonden redden, hoewel er ook nieuwe stukken bij hebben", vertelt de dirigente die het muzikale deel van alle diensten in de kerk bepaalt. Er doen zangers en zangeressen mee vanuit allerlei kerkelijke richtingen. "We hebben een wachtlijst van liefhebbers die willen meezingen, maar het koor kan niet te groot zijn in deze kleine kerk."
Joop Albers uit Schellinkhout, pastoor van de Oud Katholieken, is met dominee Jantina de Ruiter voorganger van de dienst. Hij wist voor elkaar te krijgen dat het koor het lastige 'What shall we sing for Mary' gaat zingen. Albers is Anglicaans priester en daardoor bekend met het oorspronkelijke 'Festival of 9 Lessons and Carols', dat vanaf 1918 voorafgaand aan Kerst een traditie werd bij het King's College in Cambridge. Hij kan beeldend vertellen over de uitvoeringen met befaamde jongenskoren en processies met kaarsen in grote, tot de nok gevulde kerkgebouwen.
De adventversie wordt zaterdag uitgevoerd, de avond voor de eerste zondag van de advent. "In Engeland deed men dat 33 jaar geleden voor het eerst en nu zijn er drie uitvoeringen in één weekend", schetst de pastoor de populariteit. "De advent is het begin van het kerkelijk jaar, de tijd van bezinning en verwachting. Door samen te zingen kom je tot elkaar, maar het is ook gewoon een mooi stuk theater."
Het koor is oecumenisch, evenals de liederen die worden gezongen. Ook de lectoren die de lezingen verzorgen komen uit verschillende kerken. De teksten van de negen lezingen zijn afkomstig uit de Jongerenbijbel.
"Ze zijn toegankelijk voor een grote groep mensen, maar weer niet te eenvoudig of uitgesproken modern. Bij een kerststal hoort een 'kribje' en geen 'voederbak'."
Organist is Jan Spijker die het kerkorgel uit 1840 zal bespelen. Voor de dienst, die om half acht begint, klinkt inleidende muziek met koorzang. Vorig jaar was de kerk vol, maar voor een grotere kerk of meer uitvoeringen is nog niet gekozen.
"We zien wel. Het is nog eenmalig en zo heeft het ook iets exclusiefs. En nu is de kerk met tachtig mensen vol, in een grotere kerk is dat aantal weer weinig."
Voor een fotosessie van de uitvoering - KLIK HIER